FIT szarlotka

FIT Szarlotka 2 porcje (409 kcal) 🍎🍏🥧

czas przygotowania 25 min 

Białko – 22,4 gram
Węglowodany – 46,6 gram
T: – 18,8 gram

50g mąka kokosowa bezglutenowa eko – 157 kcal
5g masła – 38 kcal
100g jajka (2jajka klasa M) – 139 kcal
150g Jabłka – 75 kcal

– szczypta soli
– cynamon
– słodziki
– sos 0 (np. orzechowy)

Oddzielamy żółtko od białka.
Do miski wsypujemy 50g mąki kokosowej, dodajemy dwa żółtka, masło, pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 słodziki(rozgnieść) szczyptę soli. Wszystko mieszamy tak aby konsystencja stworzyła kruszonkę. Wykładamy całą kruszonkę do dwóch foremek, zapiekamy spód na 10 min w temperaturze 180 stopni, odstawiamy do ostudzenia. ( nie wyłączamy piekarnika) 
Przygotowujemy jabłka. Ścieramy 75g jabłka resztę kroimy w plasterki. Jabłka smażymy na patelni dodając cynamon i 2 słodziki. Warto dodać sos orzechowy 0kcal – lepiej smakuje. Odstawiamy do ostudzenia
Wyjmujemy foremki z kruszonką do ostudzenia i przygotowujemy piankę, dobrze ubijamy aby była gęsta i nieruchoma, dodajemy do piany 4 słodziki (rozgniecione w formie pudru) 
Foremki z kruszonką wykładamy jabłkami oraz ubitą pianą, zapiekamy wszystko w 180 stopniach (10min-15min aż piana się zarumieni) 

Dodaj komentarz