Świąteczny sernik low carb

Sernik: w 1 kawałku T-0 B-25 W-45 / 316 kcal

Składniki:

Spód:

  • 80g miodu
  • 200g płatków owsianych
  • 10g kakao

Warstwa sernikowa

– 800g Twaróg chudy 0%T

– 250 g Jogurtu naturalnego 0%T

– 4x białko jaj

– 1x budyń Waniliowy

– 500g Brzoskwiń z puszki (odsączonych)

– 20x słodzik (może być więcej)

Przygotowanie:
Tortownicę ( 26cm) wykładamy papierem do pieczenia, spód i boki.

Spód: płatki, miód i kakao mieszamy do lepkiej konsystencji, przekładamy na tortownicę i przyciskamy.

Do dużej miski wkładamy ser, jogurt, wsypujemy budyń, dodajemy rozgniecione (lub rozpuszczone w małej ilości gorącej wody) słodziki- miksujemy wszystko do gładkiej masy.

Brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do masy delikatnie mieszając

W oddzielnej misce ubijamy na sztywno pianę (musi być bardzo sztywna). Obie masy delikatnie ze sobą mieszamy, tak aby tworzyły spulchnioną jednolitą masę.

Tortownicę ( 26cm) wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód), przekładamy masę do tortownicy i pieczemy.

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni termoobieg (pieczemy około 1h, sernik musi wyrosnąć i zarumienić się na ciemny złoty kolor)

Po upieczeniu chłodzimy sernik przy otwartym piekarniku.

Smacznego 😍

Dodaj komentarz